Aktualności

Czy grzyby leśne są szkodliwe dla psów?

Polska złota jesień to wspaniały czas na piesze wędrówki z naszymi czworonożnymi przyjaciółmi. Obecnie, w trakcie wycieczek w lasach możemy napotkać mnóstwo grzybów. W Polsce blisko 1300 gatunków grzybów jest jadalna. Spora część grzybów to grzyby niejadalne, które mogą posiadać nieprzyjemny smak. Ale należy podkreślić, że około 200 gatunków jest trujących.

U psów obserwuje się 3 główne grupy objawów klinicznych przy zatruciu grzybami:

  1. Wymioty i/lub biegunka występujące szybko po spożyciu grzybów

Powodowane są zazwyczaj przez mniej szkodliwe rodzaje grzybów – zgodnie z ogólną zasadą, im wcześniej pojawią się objawy, tym mniej niebezpieczny jest grzyb. Dzieje się tak dlatego, że wymioty powodują szybkie usuwanie z organizmu psa wszelkich niepochłoniętych toksyn.

Uwaga! Jeśli pies gwałtownie wymiotuje w ciągu sześciu godzin od zjedzenia grzyba/ów należy bezwzględnie zabrać go na konsultację  do lekarza weterynarii .Odwodnienie i brak równowagi elektrolitowej, z obfitych wymiotów, może być niebezpieczne samo w sobie. Rokowanie jest zwykle dość dobre.

  1. Objawy neurologiczne

W zależności od zawartych toksyn grzyby mogą powodować uspokojenie lub pobudzenie, drżenie, „chodzenie po pijaku”, a także nieprawidłowe bicie serca, ślinotok, łzawienie oczu. W przypadku ciężkich zatruć drgawki mogą powodować hipertermię, która może spowodować śmierć z powodu przegrzania wewnętrznego (choć na szczęście jest to stosunkowo rzadkie).

  1. Uszkodzenie wątroby i/lub nerek

Niestety, wiele z najbardziej niebezpiecznych grzybów nie daje od razu  łatwych do rozpoznania oznak zatrucia, dopiero znacznie później, być może za późno. Mogą uszkodzić wątrobę lub nerki, zwykle powodując objawy takie jak senność, depresję, utratę apetytu, zwiększone pragnienie, zwiększone oddawanie moczu (w niewydolności nerek) i żółtaczkę (w niewydolności wątroby). Leczenie wymaga intensywnej terapii wspomagającej i często hospitalizacji, a rokowanie jest ostrożne.

Pamiętaj, że toksyczne działanie grzybów zależy  od wieku, kondycji i stanu zdrowia Twojego psa, a także od połączenia połkniętych substancji.

Jak rozpoznać czy grzyb jest bezpieczny czy nie?

Nie istnieje prosty i niezawodny sposób na rozpoznanie, który grzyb jest trujący, a który jadalny. Wśród niektórych grzybiarzy panują nieprawdziwe przekonania, że wszystkie grzyby trujące są niesmaczne, gorzkie, lub mają nieprzyjemny zapach. Pamiętajmy, że to nieprawda. Przykładowo śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma łagodny smak. Wiele nieszkodliwych odmian ma łudząco podobnych, trujących bliźniaków. Pamiętajmy również, że grzyby są posiłkiem ciężko strawnym, a dodatkowo ich walory smakowe nie będą doceniane przez naszych pupili. W związku z tym stanowczo zalecamy, aby nie pozwalać psom jeść leśnych grzybów.